Google: una amenaça pel català

21 febr.

Per la meva feina treballo moltes hores al dia amb el Google i avui ens hem adonat d’un error del cercador de greus conseqüències. Google treballa amb la missió d’ajudar al màxim a l’usuari a trobar allò que cerca intuint que vol trobar. Fins aquí cap problema, el problema sorgeix quan Google passa a traduir automàticament les teves recerques a l’espanyol.

Per exemple, si busques “bloc Francesc Sànchez” trobaràs que en la primera plana surten resultats per “blog Francisco Sánchez” enlloc de “bloc Francesc Sànchez”. Si busques altres noms… per exemple Josep Lluís Sabater, Josep Montilla, Albert Carles, etc…

A la inversa no passa ni amb cap altre idioma. Si busques jorge guillerm no surt cap Jordi Guillerm i si busques “creación páginas web” no surt cap resultat en català. Si busques “bloc Francisco Sánchez” no surt cap resultat amb “bloc Francesc Sànchez”.

Però i si busquem en anglès? Si busques “blog Frank Sànchez” no trobaràs cap resultat de “blog Francisco Sánchez” ni “bloc Francesc Sànchez”, únicament resultats en anglès.

Conseqüències òbvies:

– Les planes en català competeixen en desigualtat amb la resta.
– Hem tradueix el nom com a l’època franquista.

I algú podria dir: Això passa només amb els noms? No! Si busques “creació pàgines web” trobaràs resultats per “creación páginas web” amb l’agravant que els resalta en negreta dient que valen igual que la cerca en català

I algú podria dir: Això és perquè estàs buscant amb el cercador predefinit en castellà? És cert. Hem fet les comprovacions en google.com, google.es i google.cat!! i donen els mateixos resultats.  Varien els resultats únicament al català si forces al cercador al hl=cat. Però quanta gent sap canviar el llenguatge de Google? El 10%?

Conclusió. Continuaré utilitzant el Google Països Catalans.

3 Respostes per a “Google: una amenaça pel català”

 1. Ramon M. febrer 24, 2008 a 11:38 am #

  Francesc,

  Avui he estrat per primer cop al teu bloc. Felicitats, i molta imaginació per a fer forces articles.

 2. Rafa Jiménez Mai 17, 2009 a 3:53 pm #

  Bones;
  M’agradat el teu bloc i t’he esmentat i agregat.
  Salutacions.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: